Ur manligt perspektiv:
MODE & STIL

Vilken hatt passar mig?

Hatten är ju något som funnits i flera århundraden, men som kanske glömts bort lite som accessoar. En hatt är ju dock alltid rätt och ett lite roligare alternativ till keps!

Dock är det kanske så att du bör välja rätt sorts hatt, dels efter din längd, dels efter vad du har för ansiktsform.

En hatt består av en krona, ett band och ett brätte. Kronan är förstås det som utgör den största delen av hatten, de flesta typer av hattar har också ett band runt kronan och brättet är det som ofta skyddar mot regn och rusk. Hattens krona kan också vara mer avsmalnande eller rak i sin form.

Det finns ett par olika, klassiska, hattyper:

  • Fedora
  • Homburg
  • Bowlerhatten
  • Pork Pie-hatten
  • Panamahatt

Fedora

Fedora-hatten är en av de mest klassiska av alla hattar som burits av män i generationer. Du kan ofta se den på film och i Tv-serier och den har bland annat burits av Don Draper, Humphrey Bogart, Indiana Jones med flera. Fedora hatten passar egentligen de flesta typer av ansikten utom de som har ett fyrkantigt ansikte.

Homburg

Homburg är ett bra alternativ om du har ett långsmalt ansikte, eller om ditt ansikte har en kraftig hög panna eller är mer fyrkantigt i formen. Där en Fedora-hatts krona är mer inböjd, oftast både ovandelen och framsidorna, har en Homburg bara en stor fördjupning på ovandelen av hatten. Hattens brätte är också något mer uppböjt. Den här typen av hatt är formell i sitt användande och har burits av både kungar och presidenter. 

Bowlerhatt

Om du har ett kraftigt fyrkantigt ansikte kan en Bowler-hat, alltså en plommonstop/kubbhatt passa bra. Den har en rund krona och ett kort brätte. Hatten är typisk brittisk och några kända med denna hatt är Dupondtarna i Tintin och så klart Charlie Chaplin.

Pork Pie-hatt

Du som har en markerad haka och vill ämna ut ditt ansikte kan satsa på en Pork Pie hatt. Den påminner om Fedora hatten men har en kortare platt krona och smalare brätte som är något uppvikt. Hatten ses ofta i jazz-, blues- och skakretsar. Sedan var det en sådan hatt som alther White i Breaking Bad hade på sig!

Panamahatt

Panama hatten passar dig som har markerade och utstående öron. Hatten påminner något om Fedoran men är gjord av lättare och tunnare material som andas lättare än det tjocka filttyget i Fedoran. Hatten har sitt ursprung i Ecuador och Panama.

3 Feb 2022